Arteries on mice

Beetje drinken is gezond door molecuul

Alcohol beïnvloedt de signaalmolecuul Notch en kan daarom hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

14 oktober 2011

Uit studies blijkt dat sterfte door hart- en vaatziekten 20 tot 40% minder vaak voorkomt bij mensen die per dag 1 tot 3 glaasjes drinken dan bij geheelonthouders. En bij University of Rochester Medical Center weet men nu waarom.

Het positieve en preventieve effect komt door de invloed van alcohol op de signaalmolecuul Notch, die de hoeveelheid van de zogeheten gladde spiercellen in de aderwanden regelt. Onnodige groei van deze cellen kan leiden tot de verdikking en vernauwing van de aderen: vaak de oorzaak van een hartaanval. Een beperkte hoeveelheid alcohol kan als het ware de signaalweg versperren van de Notchmolecuul, en op die manier de groei van de gladde spiercellen terugdringen.

Het effect was te zien in de hartslagaders bij mensen en in de halsslagader bij muizen. Met name bij mensen was het effect aanzienlijk. De wetenschappers hopen dat ze met die ontdekking een hartmedicijn kunnen maken met dezelfde eigenschappen als alcohol, en zonder bijwerkingen. Dat kan miljoenen mensen met hart- en vaatziekten helpen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: