Nierstenen bye bye

Achtbaan schudt nierstenen los

Op een achtbaan in Disney World word je zo door elkaar geschud dat pijnlijke nierstenen los trillen en het lichaam langs natuurlijke weg verlaten. Maar je moet wel achterin gaan zitten.

6 oktober 2016 door Mikkel Skovbo

De achtbaan Big Thunder Mountain schudt zijn passagiers grondig door elkaar.

De bloedstollende achtbaan in Disney World in Florida gaat zelfs zo wild te keer dat pijnlijke nierstenen zo uit de urinebuis komen, zo blijkt uit een onderzoek van David Wartinger, hoogleraar urologie aan de Michigan State University in de VS.

Tijdens twee van de drie ritjes blijken nierstenen in beweging te komen.

Hier zie je de Big Thunder Mountain Express door Disney World razen:

Achterste deel werkt het best tegen nierstenen

Professor Wartinger nam de achtbaan onder de loep na tips van een aantal patiënten met nierstenen die ineens van hun pijnlijke probleem verlost waren na een ritje in de kronkelige attractie.

De wetenschapper ontwikkelde een 3D-model van een nier, stopte dat in een rugzak en nam zelf talloze keren de achtbaan.

De nierstenen in het model bleken inderdaad losgeschud te worden en door de urinebuis te passeren.

Als Wartinger helemaal achter in de achtbaan zat, gebeurde dat maar liefst in 64% van de gevallen. In de voorste wagentjes verdwenen de nierstenen maar in 17% van de ritjes.

Big Thunder Mountain heeft de perfecte kronkel

Volgens Wartinger dragen de krachten die op passagiers achterin werken en de bijzondere vorm van de achtbaan bij aan het in beweging komen van de nierstenen.

'De ideale achtbaan is ongelijkmatig, redelijk snel en heeft veel bochten en kronkels – maar gaat niet over de kop,' zegt hij.

Als een achtbaan te snel is en vol loopings zit, zullen de G-krachten de nierstenen juist vasthouden in plaats van losrukken.

Nu wil de Amerikaanse onderzoeker de proef herhalen met echte mensen in plaats van een nepnier.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: