Dog face

Zweet een hond via zijn tong?

Klopt het dat een hond zweet via zijn tong als hij hijgt?

17 september 2012

Honden en de meeste andere dieren hebben geen of weinig zweetklieren. Ze laten het water verdampen uit hun luchtwegen en bek door te hijgen. Daarbij gaat de ademhaling sneller en wordt de lucht in de luchtwegen vaker ververst, waardoor er meer water kan verdampen. In een koele omgeving ademt een hond 10 tot 40 keer per minuut, in een warme kan dat oplopen tot meer dan 200 keer per minuut.

Dieren weten oververhitting op allerlei manieren te omzeilen. De meeste dieren zoeken bij hitte de schaduw op, maar vogels en zoogdieren in warme gebieden hebben soms ook een dikke pels of een verenpak dat werkt als een warmtewerend schild.

Als niets anders werkt, laat een dier water verdampen via de vochtige oppervlakken van zijn lijf. Verdamping kost energie en die levert het lijf, dat daardoor afkoelt. Omdat water voor veel dieren schaars is, is het reguleren van de lichaamstemperatuur via verdamping echter het laatste middel dat ze toepassen.

Deze verdamping verloopt door te zweten, waarbij bepaalde klieren in de huid een zoutige vloeistof uitscheiden, of door te hijgen, zoals honden doen.

Weinig dieren zweten

Zweten werkt het best als de lucht snel vervangen wordt, dus bij een gladde huid. Sommige kortharige dieren hebben over hun hele lijf zweetklieren, zoals:

  • Paarden

  • Primaten

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: