Kan een baleinwalvis stikken?

Kan een baleinwalvis stikken?

Een baleinwalvis spoelt zijn eten door het grootste keelgat van het dierenrijk – er past een basketbal doorheen. Maar kan het ontbijt van een baleinwalvis hem in het verkeerde keelgat schieten?

31 mei 2016

Baleinwalvissen hoeven niet bang te zijn dat er iets in hun luchtwegen of slokdarm blijft steken. Doordat de slokdarm niet erg flexibel is, kan er niets in wat te groot is, en hij wordt goed gesmeerd.

De baleinwalvissen behoren tot de grootste organismen die ooit op aarde geleefd hebben, maar ze eten piepkleine diertjes als krill en garnaaltjes.

Die zijn in ruimte mate voorhanden, dus als je een manier hebt ontwikkeld om ze te vangen, hoef je nooit meer honger te lijden.

Een baleinwalvis heeft geen tanden

En net dat hebben de baleinwalvissen gedaan. Ze hebben geen tanden, maar enorme rafelige structuren, baleinen, waarmee ze al het eetbaars uit het water filteren.

Een baleinwalvis filtert zijn voedsel met zijn baleinen.

De walvissen gaan op zoek naar een school visjes of krill, nemen een gigantische slok, persen het water naar buiten en slikken de diertjes die achterblijven door.

Keelgat is zo groot als een basketbal

Een groot keelgat hebben walvissen die van kleine prooien leven dus niet nodig. Het varieert in grootte van een grapefruit tot een basketbal.

Baleinwalvissen die met name van vis leven, hebben het grootste keelgat. Als ze iets inslikken wat er niet in past, spugen ze het weer uit.

Anders dan tandwalvissen hebben baleinwalvissen twee spuitgaten, die met de neusgaten van andere dieren overeenkomen.

Zo eet een baleinwalvis

Baleinwalvissen hebben geen tanden, maar baleinen – lange, rafelige plooien die aan het gehemelte hangen. De baleinen werken als een enorme zeef. 1. Als een walvis een grote hap wil nemen, spert hij zijn bek wijd open, zodat het water en de eetbare diertjes naar binnen gezogen worden. 2. Wanneer zijn bek vol water zit – duizenden liters – doet de walvis zijn tong omhoog en perst hij het water door de baleinen naar buiten.3. De eetbare diertjes zitten nu vast in de rafels langs de baleinen, en de baleinwalvis kan het voedsel eenvoudig doorslikken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: