Ice fishing

Kunnen vissen overleven onder het ijs?

Kunnen vissen overleven onder het ijs, of bevriezen hun lichaamssappen dan?

6 februari 2012

Veel vissen produceren zelf geen warmte, en hun lichaamstemperatuur ligt daarom dicht bij die van het omringende water.

De lichaamssappen van koudwatervissen kunnen bevriezen als het water te koud wordt, waardoor ze sterven. Zoetwatervissen in bijvoorbeeld meren lopen dit risico niet als het water om hen heen vloeibaar is en er alleen ijs op het wateroppervlak ligt.

De lichaamssappen van zoetwatervissen bevatten namelijk meer zout dan het water, en hebben daarom een lager vriespunt. Koudwatervissen in zee kunnen ook doodvriezen als het water om hen heen nog vloeibaar is.

Zeewater is namelijk zouter dan de lichaamsvloeistoffen van de vissen, en kan vanwege de zoutconcentratie in sommige gebieden een temperatuur onder het vriespunt bereiken.

Daarom hebben veel vissen in koude poolzeeën speciale ‘antivries-eitwitten’ ontwikkeld, die het vriespunt van de lichaamssappen van de vissen verlagen.

Vissen stikken door zuurstofgebrek

Hoewel vissen goed tegen de kou kunnen, sterven ze soms toch in meertjes die lange tijd dichtgevroren zijn geweest. Dit komt echter niet door de kou, maar doordat de vissen door het gebrek aan zuurstof stikken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: