Blauwe draak 1

Mysterieus zeemonster aangespoeld

Een klein, blauw wezentje is het gesprek van de dag op internet. Wat is het? Is het gevaarlijk? Wetenschap in Beeld weet het antwoord.

23 november 2015 door Karine Kirkebæk

Tijdens een wandeling aan het strand van Broadchurch in het oosten van Australië vond Lucinda Fry een merkwaardig wezen met een blauwe, metallische kleur.

Het zeemonstertje van maar een paar centimeter groot lag in het zand te spartelen. Lucinda Fry maakte er een filmpje van met haar telefoon. Ze postte het op Facebook om erachter te komen wat voor dier het was.

> [](https://www.facebook.com/1058048250879534/videos/1105637049453987/) > > Rare Blue Dragon sea slug washes up on shore in Australia. #BlueDragon #AustraliaCredits: Lucinda Fry > > Posted by [WittyPick](https://www.facebook.com/WittyPick-1058048250879534/) on Saturday, November 21, 2015

Wat is het?

Het blauwe zeemonstertje is wel degelijk echt. Het lijkt wel uit een sciencefictionfilm te komen, maar het hoort gewoon bij het dierenrijk.

Het diertje staat bekend als een blauwe draak, en is een zeldzaam weekdier. De Latijnse naam is Glaucus Atlanticus, en het gaat om een slak, om precies te zijn een zeenaaktslak. Er bestaan meer dan 2300 soorten naaktslakken, en een daarvan is dus het zeemonstertje uit Australië.

Naaktslakken heten zo omdat ze geen huisje hebben. De uitsteeksels aan hun lijf zijn kieuwen.

Is hij gevaarlijk?

Ondanks zijn bescheiden afmetingen is de blauwe draak wel degelijk gevaarlijk.

Hij leeft van zeewespen, een giftige kwallensoort.

Zeewesp. Foto: Creative Commons

Het naaktslakje slaat het gif van de kwal op in zijn weefsel en gebruikt het als een wapen tegen roofdieren, die hij met het gif steekt.

De blauwe draak is op een Australisch strand aangespoeld omdat de oostenwinden die er in deze tijd van het jaar staan de zeewespen tot vlak bij de kust blazen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: