European squid

Tienarmige inktvissen nemen Scandinavische wateren in

Door warm weer en hevige stormen zwemmen grote aantallen inktvissen de koude Scandinavische wateren binnen.

20 februari 2015 door Carsten Nymann

Gewoonlijk trekken inktvissen naar de Noordzee en de Atlantische Oceaan voordat de winterse kou de Scandinavische wateren in zijn greep krijgt.

Maar dit jaar melden visbiologen grote aantallen inktvissen – vooral in de maag van zeeforellen die door pleziervissers worden gevangen.

Mocht je denken aan de agressieve jumbo-inktvissen die erom bekend staan dat ze duikers aanvallen, wees dan gerust. Het gaat hier maar om een heel klein inktvisje.

Inktvissen hebben grote ogen

De inktvis die in Scandinavië asiel zoekt, is 15 å 20 centimeter lang en behoort tot de dwergpijlinktvissen (Alloteuthis subulata).

Het dier heeft tien armen en is grijs met hier en daar een bruine vlek. Ook heeft de dwergpijlinktvis relatief grote ogen.

Stormen hebben inktvissen gevangen

Volgens de Deense bioloog Kaare Ebert zijn de inktvissen er doordat twee hevige stormen in oktober zo veel water de Scandinavische vaarwateren in bliezen, dat de inktvissen er niet meer uit konden komen voor de winter inviel.

Kaare Ebert verklaart aan de radiozender Danmarks Radio dat de inktvissen in de loop van het voorjaar naar de kustwateren komen om te paaien, maar gewoonlijk in oktober weer verdwijnen.

Inktvissen profiteren van zacht weer

Doordat de winter tot nu toe buitengewoon zacht is geweest, is het water lekker warm en is er genoeg voedsel voor de gestrande inktvissen, die leven van kleine visjes.

Ze hebben daarom nog geen reden gehad om weg te gaan en zijn in Scandinavië gebleven.

Inktvissen

Inktvissen worden ingedeeld in twee groepen:

? Tienarmige inktvissen Deze komen in ons deel van de wereld het meest voor. Ze hebben een langgerekt, gestroomlijnd lichaam met acht korte en twee lange armen. Ze komen in alle groottes voor: van 4 tot 20 centimeter.

? Achtarmige inktvissen Hiervan zijn er circa 150 soorten, tegenover 450 tienarmige. De achtarmen of octopussen variëren in grootte van 5 centimeter tot 5,5 meter, en hun lijf heeft de vorm van een zak. Achtarmige inktvissen bewegen zich heel snel voort.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: