Kwallen zijn levensgevaarlijk

3 kwallen die je kunnen doden

De zeeën zien zwart van de kwallen in alle soorten en maten. De meeste doen geen vlieg kwaad, maar enkele van deze klodders gelei beschikken over het sterkste gif dat er bestaat. Drie levensgevaarlijke kwallen die je maar beter uit de weg kunt gaan.

15 juni 2016 door Martin Bernth en Lars Thomas

Kwallen lijken misschien simpele klodders gelei.

Maar vergis je niet: een paar soorten zijn levensgevaarlijk. Met de naaldjes op hun tentakels doorboren ze je huid en spuiten ze gif in dat zo sterk is dat je kunt flauwvallen van de pijn.

Om deze drie kwallen kun je tijdens je vakantie maar beter met een grote boog heen zwemmen:

1. Oorlogsschip verdrinkt je

Het Portugees oorlogsschip kan niet zwemmen, maar drijft rond met de wind en de golven. De pijnlijke steek heeft een aantal sterfgevallen veroorzaakt, vaak doordat slachtoffers flauwvallen van de pijn en verdrinken.

De kwal komt veel voor en leeft aan het oppervlak in tropische en subtropische zones.

2. Steek van zeewesp vereist acute hulp

De steek van de Australische zeewesp is zeer pijnlijk. Het gif is sterk genoeg om een mens te doden als er niet meteen ingegrepen wordt. Zeker 65 personen zijn in Australië gedood door zeewespen.

De kwal komt voor in de wateren tussen Noordoost-Australië en Zuidoost-Azië.

3. Irukandji veroorzaakt hartstilstand

De irukandji is een klein, glashelder kwalletje. Hij wordt maar een paar centimeter lang en leeft in de tropische wateren rond de noordkust van Australië. Er zijn ook exemplaren aangetroffen in de Noordzee en de Middellandse Zee.

Het gif staat te boek als het krachtigste in de natuur, en het kan een hersenbloeding of een hartstilstand veroorzaken. Zelfs een grote dosis pijnstillers is niet genoeg om de extreme pijn te verzachten.

Kwallen zijn ook topzwemmers

De ogenschijnlijk simpele geleiklodders zitten vol verrassingen. Onlangs hebben wetenschappers ontdekt dat kwallen er een zeer effectieve zwemtechniek op nahouden.

Lees alles over die ontdekking en nog veel meer over kwallen:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: