Penguins

Waarom verlaten jonge pinguïns de kolonie?

Ik hoorde dat jonge keizerspinguïns nadat ze het nest verlaten wel vier jaar weg kunnen blijven. Is dat zo?

28 mei 2013

Jonge keizerspinguïns verlaten de kolonie inderdaad als ze ongeveer een half jaar oud zijn, en keren pas vier tot zes jaar later terug om zelf te broeden. Dit komt waarschijnlijk doordat er op Antarctica niet al te veel voedsel is.

De keizerspinguïn is de enige pinguïn die zijn ei in de winter uitbroedt op het ijzige Antarctica.

De voortplantingscyclus begint na de poolzomer, als het dier flink is vetgemest. Aan het begin van de winter legt het vrouwtje een ei, waar het mannetje dan op broedt; het vrouwtje gaat naar zee om bij te eten.

Als het kuiken na twee maanden uit het ei komt, keert het vrouwtje terug en gaat het mannetje op jacht. Vijf maanden lang zoeken de ouders voedsel, tot er weinig meer over is en het jong in de zomer de kolonie verlaat.

Grootste pinguïnsoort heeft kleine kuikens

De keizerspinguïn wordt ruim een meter groot en weegt tot 40 kilo. Maar jonge keizerspinguïns die het nest verlaten, wegen maar 12 kilo.

Dat is opvallend, omdat zeevogels wanneer ze uitvliegen gewoonlijk even zwaar zijn als hun ouders. Door de barre omstandigheden van Antarctica hebben de ouders echter niet genoeg voedsel voor hun kuikens.

Jonge pinguïns reizen 3000 kilometer

Uit data van satellietzenders op jonge keizerspinguïns is gebleken dat deze zich in slechts een paar maanden van een kolonie aan de Rosszee naar een plek 3000 kilometer verderop verplaatsten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: