cat fishing in bowl

Veel dieren gebruiken liever rechts

18 april 2011

Wetenschappers hebben verschillende keren waargenomen dat veel gewervelde dieren met rechts voedsel pakken en eten.

Mensen: Circa 90% van alle mensen is rechtshandig, 10% is linkshandig. Minder dan 1% heeft geen voorkeurshand.

Primaten: Chimpansees en gorilla’s hebben een voorkeur voor rechts als ze activiteiten met hun fijne motoriek moeten verrichten. Bij chimpansees gebruikt 55% de rechterhand om honing uit een rietje te krijgen of noten met een steen te kraken, 30% heeft een voorkeur voor de linkerhand en 15% wisselt tussen links en rechts.

Zeezoogdieren: Acht van de tien keer vegen walrussen modder van voedsel op de zeebodem met de rechtervin. Acht op de tien bultruggen schrapen eten van de zeebodem met de rechterkant van de kaak

Vogels: Veel vogels zoeken vooral met hun rechteroog naar voedsel; 60 tot 90% van o.a. kippen, duiven en kwartels zoeken het voedsel dan ook aan hun rechterkant

Chimpanse

Chimpansees spreken met rechts

Onlangs bewees William Hopkins van Yerkes National Primate Research Center in de VS dat chimpansees meestal met rechts gebaren en communiceren. Bovendien blijkt uit hersenscans van de apen dat hun hersenen asymmetrisch actief zijn, en Hopkins wijst op een gebied in de linkerhersenhelft dat ook bij mensen actief is als ze communiceren. Net als chimpansees gebruiken wij vooral de rechterhand om te gebaren, dus misschien begon onze fenomenale taal ooit als een communicatiesysteem op basis van gebaren. En ondanks eerdere aannames dat de taal met de menselijke lijn is begonnen, wijzen de vondsten nu uit dat de basis 40 miljoen jaar terug al werd gelegd bij een gezamenlijke voorouder van mensen en alle nu levende mensapen.

Test je huisdier

Als je een huisdier hebt, kun je makkelijk nagaan of hij links of rechts is.

Een van de grappigste voorbeelden zijn katten, die met één poot iets uit een potje proberen te vissen. Mannetjes gebruiken meestal hun linkerpoot, vrouwtjes liever hun rechter.

Kwispelende honden zwiepen hun staart uitzinnig heen en weer als ze hun baasje zien, en naar rechts slaat de staart het hardst uit. Als de hond daarentegen een vreemde hond tegenkomt, is hij voorzichtig en gespannen en slaat de staart meestal uit naar links.

Aquariumvissen zijn wat lastiger te bestuderen, maar veel vissensoorten draaien steeds met dezelfde kant om nieuwe, onbekende voorwerpen heen. Heb je blauwe gourami’s, dan kun je zien welke van hun twee lange vinnen ze naar nieuwe objecten uitstrekken om te tasten. De meeste vissen zijn ‘linksvinnig’.

Als je kikkers houdt, kun je zien dat ze voedsel met links in hun bek proppen. En de jonge kikkertjes draaien meestal rechtsom als ze naar het oppervlak willen om een hapje lucht te nemen.

De meeste reptielen pakken het voedsel op dat ze met hun rechteroog kunnen zien, dus heb je een terrarium, dan kun je een hapje eten van de ene naar de andere kant bewegen en kijken op welke kant de dieren het beste reageren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: