Tongen_kameleon

Top 3: Extreme dierentongen

Dieren gebruiken hun tong lang niet alleen om voedsel in hun bek te verdelen. Hun tong vangt prooien, werkt als transportband – en voorkomt een hersenschudding.

8 oktober 2015 door Babak Arvanaghi

Tong van kameleon is soort raket

Foto: Shutterstock

Met een kracht van 41 g schiet de kameleon zijn tong af op zijn nietsvermoedende slachtoffer – een versnelling die moderne jachtvliegtuigen het nakijken geeft.

Als de lange tong doel treft, vouwen huidplooien op de tongpunt zich om de prooi heen zodat die niet kan ontsnappen. Dan trekt de kameleon zijn tong terug en kan hij zijn honger stillen.

Bekijk in slow motion hoe de kameleon zijn tong wegschiet.

Tong van vleermuis transporteert voedsel

Foto: Shutterstock

Het dieet van de vleermuis bestaat voor een groot deel uit nectar. En om bij dat lekkers te komen, heeft de tong van het vrijwel blinde dier zich ontwikkeld tot een soort transportband.

Wanneer een vleermuis wil eten, gaat hij boven een bloem hangen en steekt hij zijn tong als een snavel in de bloem om bij de nectar te komen. Dan vouwt de vleermuis zijn tong op zo'n manier dat de zoete druppels de zwaartekracht trotseren en naar de bek van het dier worden gebracht.

De onderzoekers zijn er nog niet achter hoe de tong van de vleermuis de nectar precies transporteert.

We weten nog niet precies hoe de tong van de vleermuis werkt.

Tong van specht voorkomt hersenschudding

Foto: Shutterstock

Telkens als een specht in een boom hakt, wordt hij blootgesteld aan een kracht van 1200 g. Daar zou je in het beste geval een hersenschudding van krijgen en in het ergste geval aan doodgaan. Maar de specht zit zo in elkaar dat hij ertegen kan.

Zijn dikke schedel en lange tong werken als een soort valhelm. De lange tong gebruikt de specht bijvoorbeeld om termieten uit kleine holletjes in bomen te vissen.

Als de tong niet naar buiten steekt, is hij om de schedel van de specht gewikkeld. Hier fungeert hij als een schokdemper die de harde klappen afzwakt.

De specht heeft een lange, dunne tong.

In de kop van de specht zit de tong als een schokdemper rond de schedel.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: