Springedderkop

Springspin ontdekt in Papoea-Nieuw-Guinea

Expeditie in regenwoud ontdekt nieuw geslacht binnen spinnenfamilie

Een onderzoeksteam dat in het oerwoud van Papoea-Nieuw-Guinea op expeditie was, heeft er tot nu toe nog onbekende dieren ontdekt. Daaronder zijn drie spinnen; een opvallende vondst, want ze zijn niet alleen van een nieuwe soort maar ook van een nieuw geslacht. Hun ontwikkelingslijn ligt dus een treetje hoger dan het niveau van de soorten.

Een van deze nieuwe geslachten is de springspin Tabuina varirata. Die hoort bij een onderfamilie van springspinnen die alleen in Papoea-Nieuw-Guinea voorkomt. Wereldwijd vormt de springspin met zo’n 5000 beschreven soorten een van de grootste spinnenfamilies. Ze kenmerken zich doordat ze vele centimeters hoog kunnen springen met behulp van een hydraulisch drukmechanisme in de poten.

Gekko met klauwen

De expeditie vond ook een nieuwe gekko, die de naam Cyrtodactylus kreeg. Anders dan andere gekko’s heeft deze geen kleefvoeten maar klauwen waarmee hij in bomen klimt.

Ook zijn er twee kikkersoorten ontdekt van de geslachten Nyctimystes en Litoria. De eerste soort legt eitjes onder de stenen in een beek. Met hun relatief grote bek zuigen de jonge kikkertjes zich vast aan steentjes om niet met de stroming meegevoerd te worden. De kikker Litoria trekt de aandacht doordat hij het ruisen van het water overstemt met een hard gezang, dat veel weg heeft van een ringtone.

Lees meer over: De grootste spin ter wereld

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: