Bestaat prostitutie in het dierenrijk

Dieren ruilen seks voor eten

Prostitutie komt ook voor in het dierenrijk en is waargenomen bij chimpansees en pinguïns. De dieren bieden hun lichaam aan voor onder andere eten en nestmateriaal.

4 juni 2015

Bij sommige diersoorten hebben onderzoekers gedrag geregistreerd dat onder de noemer prostitutie valt. Vrouwtjes hebben seks met mannetjes in ruil voor bijvoorbeeld voedsel.

Prostitutie komt voor bij pinguïns en chimpansees

Prostitutie bij dieren werd eind jaren 1990 voor het eerst waargenomen bij de adéliepinguïn. Onderzoekers zagen dat bepaalde vrouwtjes bereid waren te paren met andere mannetjes dan hun vaste partner, als ze in ruil daarvoor een steen kregen om hun nest mee te bouwen. Stenen zijn in pinguïnkolonies heel gewild, omdat ze schaars zijn.

Iets vergelijkbaars is te zien bij chimpansees, waar vrouwtjes met vreemde mannetjes paren in ruil voor eten. Een mogelijke verklaring voor dit verschijnsel is dat de mannetjes elke kans aangrijpen om meer nakomelingen op de wereld te zetten, terwijl de vrouwtjes testen of de mannetjes geschikt zijn als relatiemateriaal.

Dierenrijk kent diverse vormen van prostitutie

Dieren hebben verschillende manieren om een soortgenoot in bed te krijgen. Prieelvogels palmen een vrouwtje in met bankbiljetten en gestolen waar. Bekijk de video:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: