Zeeotter

Eerste otter met astma gebruikt inhalator

Toen de zeeotter Mishka naar de grote stad verhuisde, kreeg ze moeite met ademhalen. Daarom heeft ze nu een inhalator leren gebruiken. Daarmee kan het slimme beestje veilig blijven wonen in Seattle in het noordwesten van de VS.

22 september 2015 door Rikke Jeppesen

De kleine otter Mishka steekt haar neus in een inhalator

Het leven van de zeeotter Mishka is niet altijd gemakkelijk geweest. Als jonge otter kwam ze vast te zitten in een net in een afgelegen dorp in Alaska, waarna ze werd grootgebracht door dierenverzorgers. En toen kreeg ze ook nog astma, een ziekte die nooit eerder bij otters is vastgesteld.

Gelukkig heeft Mishka leren leven met haar aandoening. Ze is er namelijk in getraind haar neus in een inhalator te steken, zodat ze het medicijn dat daarin zit twee keer per dag kan inademen – net zoals mensen met astma dat doen.

Zo ziet het eruit als de otter Mishka haar inhalator gebruikt.

Otter kreeg problemen in de stad

Mishka bracht haar jeugd door tussen dierenverzorgers in het Alaska SeaLife Centre. Hier kreeg ze haar naam, die 'beertje' betekent in het Russisch, en ontwikkelde ze de gewoonte om op haar staart te sabbelen als ze moet slapen.

Toen de in de steek gelaten jonge otter echter groot genoeg werd om te verhuizen naar een aquarium in de grote stad Seattle, kreeg ze last van ademhalingsmoeilijkheden. Voor zover bekend is Mishka de eerste zeeotter met astma – een aandoening die elk dier met longen kan treffen en onder andere voorkomt bij katten en paarden.

Bosbranden waren waarschijnlijk de boosdoeners

Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen, die zich uit in aanvallen van benauwdheid, hoesten of piepende ademhaling. Bij astma worden de spieren van de luchtwegen overactief en verkrampen ze. De slijmvliezen zwellen op en de longen produceren een afscheiding die sputum wordt genoemd. Tegelijkertijd worden de kleinere luchtwegen nauwer, waardoor de lucht moeilijker kan passeren.

Astma kan een allergische reactie zijn op pollen, stof, huisstofmijt, schimmels en enkele voedingsmiddelen. Dierenartsen denken dat Mishka's astma mogelijk is veroorzaakt door de rook van bosbranden die in de lucht hing toen de otter in Seattle aankwam.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: