Diving in tunnel

Onbekende dieren in tunnel onder eiland

Een nieuwe kreeftsoort ontdekt in de duisternis van ’s werelds langste lavatunnel onder Lanzarote

2 maart 2010

ls biologen op zoek gaan naar nieuwe diersoorten, is een druk vakantie-eiland niet de eerste plek die ze gaan bestuderen. Uit een nieuwe vondst op Lanzarote blijkt echter dat het soms toch iets oplevert. Onderzoekers van o.a. de hogeschool voor diergeneeskunde in Hannover ontdekten er namelijk een tot nu toe onbekende grotkreeft.

Het diertje, dat de naam Speleonectes atlantida kreeg, leeft in een tunnel onder de zeebodem die is ontstaan toen de vulkaan Monte Corona zo’n 20.000 jaar terug uitbarstte. Langs de berghellingen stroomde lava de zee in, waar het stolde tot een holle buis. Deze Túnel de la Atlántida is met zijn 1500 meter de langste onderzeese lavatunnel ter wereld.

Kreeftachtige met lange voelsprieten

De nieuwe kreeftsoort heeft veel weg van een duizendpoot, is 10 tot 20 mm lang en heeft geen ogen omdat er in de tunnel volledige duisternis heerst. Wel heeft hij op zijn kop lange voelsprieten, en op zijn romp gevoelige sprieten. Met zijn tentakels kan hij kleine voedseldeeltjes tot zich nemen, maar ook een prooi aanvallen die twee keer zo groot is als hij zelf. En in een donkere onderzeese grot moet je in staat zijn om alles wat er op je pad komt te verorberen, hebben de onderzoekers geconstateerd.

Het dier lijkt op de Speleonectes ondinae, de enige andere van de zogeheten remipedia die in de lavatunnel leeft. De andere 20 bekende remipedia komen voor in het Caribisch gebied; dat er twee soorten op de Canarische Eilanden zijn ontdekt, duidt erop dat de remipedia een gemeenschappelijke voorouder hebben die 200 miljoen jaar terug leefde, toen de continentale platen uit elkaar begonnen te drijven.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: