Ny kunstig hud kan redde dyr fra forsøg

Nieuwe laboratoriumhuid kan proefdier overbodig maken

Japanse wetenschappers hebben een kunsthuid met haarzakjes, zweetklieren en al gemaakt. Dat kan het gebruik van proefdieren terugdringen.

7 april 2016 door Sarah Stilling Skrivergaard

Dagelijks worden er muizen, hamsters, konijnen en andere zoogdieren blootgesteld aan experimenten in laboratoria wereldwijd.

In 2014 werden er volgens de dierenwelzijnsorganisatie PETA alleen al in Groot-Brittannië 4,87 miljoen experimenten op dieren uitgevoerd.

Nu kan een nieuwe kunsthuid het gebruik van proefdieren echter terugdringen.

Kunsthuid heeft zelfs haarzakjes

De Japanse onderzoekers hebben net in het tijdschrift Science Advances bekendgemaakt dat ze een huid met zweetklieren en haarzakjes hebben weten te construeren.

Dankzij deze nieuwe uitvinding kunnen we een hoop dieren behoeden voor akelige experimenten.

De huid kan namelijk een alternatief zijn voor het testen van chemicaliën, aldus het hoofd van het onderzoek, dr. Takashi Tsuji, tegen Science Alert.

Eerder hebben andere wetenschappers al wel een huid gemaakt, maar een huid met laagjes vetweefsel, zweetkliertjes en haarzakjes is nieuw.

Om de kunsthuid goed zichtbaar te maken, werd fluorescerend eiwit gebruikt. Klik voor een vergroting (Takashi Tsuji/ RIKEN).

Huid gemaakt van muizentandvlees

De huid is vervaardigd door cellen af te nemen van het tandvlees van muizen.

De wetenschappers zetten deze cellen om in gespecialiseerde stamcellen, die daarna werden gebruikt om een driedimensionale huidachtige structuur met zweetklieren, haarzakjes en al te maken.

Vervolgens transplanteerden ze het weefsel bij een kale muis, waarna de nieuwe huidcellen zich normaal begonnen te ontwikkelen.

De grootste laag van de huid – epidermis (opperhuid), dermis (lederhuid) en subcutis – werd met succes getransplanteerd. En de kunsthuid verbond zich heel natuurlijk aan de spieren en zenuwen van de muis.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: