olinguito new bear

Nieuw zoogdier ontdekt in Andes

Onbekende carnivoor stond al jaren in musea.

8 januari 2014

Nachtdier uit de Andes

Voor het eerst in 35 jaar is er een nieuw vleesetend zoogdier ontdekt in Zuid-Amerika. Het dier, dat zo’n 35 centimeter lang is en 900 gram weegt, lijkt met zijn uitstaande oren, roodbruine vacht en grote, donkere ogen nog het meest op een kruising tussen een kat en een beertje.

Het is ’s nachts actief en leeft in de boomtoppen in de Andes in Ecuador en Colombia. De soort hoort bij de orde Carnivora (vleeseters), en eet vooral insecten en vruchten.

Het pas ontdekte dier wordt in het Spaans olinguito genoemd – maar echt nieuw is het niet. Een aantal musea in de VS beschikt over opgezette exemplaren, die ten onrechte voor olingo’s waren aangezien, een wasbeerachtige.

DNA-analyse bevestigt vermoeden

Toen Kristofer Helgen van het Smithsonian National Museum of Natural History de collectie olingo’s doorliep, viel het hem op dat sommige exemplaren een dikkere vacht en een kleinere schedel hadden dan de overige. Helgen kreeg het vermoeden dat het om een tot dan toe onbekende soort ging – en dat bleek zo te zijn.

Tijdens expedities naar de Andes hebben hij en zijn team sindsdien duizenden olinguito’s waargenomen, en uit DNA-analysen blijkt dat het om een afzonderlijke soort gaat.

Meeste vleesetende zoogdieren zijn bekend

Het komt niet zo vaak meer voor dat er een nieuw vleesetend zoogdier wordt ontdekt.

Laatste vondst in de regio, 1978, Colombia

De circa 20 cm lange wezel Mustela felipei. Er zijn er in de Andes slechts tien waargenomen.

Nieuwste vondst wereldwijd, 2010, Madagaskar

De soort Durrells vontsira is zo groot als een kat en behoort tot de civetkatten. Er zijn maar twee levende exemplaren bekend.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: