lazy koala

Koala is bijna dag en nacht onder zeil

Tot 22 uur per etmaal ligt de koala in de boomtoppen te dutten. Vanwege zijn eenzijdige voeding – hij eet alleen eucalyptusbladeren – moet hij zijn krachten sparen.

15 januari 2014

De koala is wereldkampioen slapen. Het Australische buideldier slaapt bijna dag en nacht – tot wel 22 uur – en is de rest van de tijd aan het eten. Vanwege zijn zeer eenzijdige voedingspatroon van uitsluitend eucalyptusbladeren moet het dier zijn krachten zo veel mogelijk sparen. Gelukkig hoeft de koala zich niet uit te sloven – eucalyptusbladeren bevatten zo veel water dat het dier er niet apart op uit hoeft voor zijn vochtinname. Ook heeft de koala niet veel vijanden waar hij voor moet vluchten, en sociaal is hij ook al niet – hij brengt maar een paar minuten per dag met soortgenoten door. Hij hoeft dus niet echt van zijn plek te komen.

Klimt snel weer naar een veilig plekje

Al is de koala van nature traag, hij kan zich snel uit de voeten maken als het nodig is. Als hij bijvoorbeeld naar een andere boom op zoek moet om van te eten, daalt hij snel af naar de grond en schiet hij daarna de veilige boomtoppen weer in.

We zetten de tien meest luie dieren in het zonnetje. Ben je het eens met onze rangschikking? Stem hier.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: