honden haten knuffelen TOP

Honden hebben een hekel aan knuffelen

Vier op de vijf honden vertonen tekenen van stress en angst als ze geknuffeld worden door hondenliefhebbers. De weerstand van de hond is eenvoudig af te lezen aan zijn lichaamstaal – als je weet waar je op moet letten.

11 mei 2016 door Mikkel Skovbo

Bambi-ogen en een lik in je gezicht willen niet per se zeggen dat je hond dol is op jouw liefdevolle omhelzingen.

Sterker nog, het betekent precies het tegenovergestelde, schrijft psycholoog en hondendeskundige Stanley Coren van de University of British Columbia in Psychology Today.

Uit zijn voorlopige onderzoeken blijkt dat 81,6 procent van de honden tekenen van onbehagen vertoont als ze worden geknuffeld.

Hond tegen baasje: laat me alsjeblieft los!

De Canadese hondenexpert verzamelde via Google en Flickr 250 willekeurige foto's van honden die geknuffeld worden.

Hij bestudeerde de foto's op een of meer tekenen van stress:

? 1: De hond laat zijn oren hangen. ? 2: Het oogwit is zichtbaar in de ooghoeken van de hond. ? 3: Het dier draait zijn kop weg, soms met de ogen half of helemaal dicht. ? 4: De hond likt zijn eigen bek af of geeft de knuffelaar een lik.

Het onderzoek moet nog door vakgenoten worden beoordeeld, dus we moeten een slag om de arm houden. Maar de resultaten liegen er niet om:

7,6 procent van de honden op de foto's zag er vrolijk en ontspannen uit, 10,8 procent leek onverschillig of gaf ambigue signalen af, terwijl wel 81,6 procent de bovenstaande tekenen van stress en angst liet zien.

Knuffel geeft hond een opgesloten gevoel

Volgens Coren voelt een hond die geknuffeld wordt zich opgesloten. Dat gaat tegen zijn natuur in en maakt hem gestrest.

'Honden zijn zogenoemde cursorial animals, die zijn gemaakt om snel te rennen. Als ze zich gestrest en bedreigd voelen, is hun eerste verdedigingsmechanisme niet om hun tanden te gebruiken, maar te vluchten,' legt hij uit.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: