Beet_zeekrokodil

Dieren waar je niet door gebeten wilt worden

Veel dieren scheuren hun prooi met hun dodelijke kaken en tanden uiteen. Hier zie je welke dieren de krachtigste beet ter wereld hebben, en hoe ze van de kracht in hun kaken gebruikmaken.

25 september 2015 door Karine Kirkebæk en Bjørn Bojesen

Sommige mensen zijn bang om door een hond te worden gebeten. Maar stel je eens voor dat je tussen de kaken van een nijlkrokodil terechtkomt of in stukken gescheurd wordt door een witte haai. Kijk mee in de muil van de vijf dieren met de krachtigste beet ter wereld.

Krachtigste beet ter wereld, nr 1: zeekrokodil

Het dier met de krachtigste beet ter wereld is de zeekrokodil. Hij klapt zijn kaken met maar liefst 3510 kg op elkaar.

Dit superroofdier leeft in Zuidoost-Azië en Noord-Australië, waar hij met zijn tot 9 cm lange tanden de wateren onveilig maakt. Op zijn menu staan vis, waterschildpadden, buffels en wilde zwijnen.

Zijn jachttechniek is simpel: het bakbeest trekt landdieren onder water en houdt ze vast tot ze verdrinken.

Krachtigste beet ter wereld, nr 2: nijlkrokodil

De koning van de Nijl verbrijzelt de botten van zijn slachtoffers. De nijlkrokodil komt voor in Afrika, waar hij grote delen van de dag ligt te zonnen aan de oever van rivieren en meren. Maar 's nachts glijdt hij het water in om te jagen, waarbij alleen zijn ogen boven het water uitsteken.

Als er bijvoorbeeld een zebra zijn dorst komt lessen, klappen de kaken van de nijlkrokodil met 2268 kg om zijn slachtoffers heen. De beet is zo krachtig dat zelfs schildpaddenschilden eronder bewijken.

Het gebit van een nijlkrokodil.

Krachtigste beet ter wereld, nr 3: witte haai

Op plaats drie vinden we de beroemde en beruchte witte haai. Hij overvalt zijn prooidieren – vissen, zeehonden en dolfijnen – dicht bij het wateroppervlak. Zijn beet van 1875 kg is meteen dodelijk voor kleine dieren. Grote dieren doodt hij door lappen vlees af te scheuren tot ze doodbloeden.

De witte haai scheurt zijn prooien in stukken.

Krachtigste beet ter wereld, nr 4: alligator

Dit geniepige monster staat op plaats 4. De Amerikaanse alligator leeft in zoet water, waar hij vis, kikkers, knaagdieren, herten, wilde zwijnen, slangen en vee te grazen neemt. Hij heeft een indrukwekkende bijtkracht van 964 kg, ruim voldoende om te doden.

Bovendien zit de bek van de alligator vol bacteriën. Als een prooidier weet te ontkomen, sterft het vaak alsnog aan een infectie.

De alligator heeft niet alleen een van de krachtigste beten ter wereld – hij is ook giftig.

Krachtigste beet ter wereld, nr 5: nijlpaard

Op de vijfde plaats staat de enige vegetariër in deze lijst. Maar het is wel de agressiefste vegetariër ter wereld!

Het nijlpaard gebruikt zijn krachtige kaken vooral om gras af te bijten, maar als het achter een bedreiging of een rivaal aan gaat, gebruikt het al zijn 826 kg bijtkracht.

Zijn beet is zo krachtig doordat het dier zijn bek 150 graden kan openen.

Het nijlpaard is de enige planteneter op de lijst.

Nog meer krachtige kaken

Bekijk de hele top 10 van de krachtigste kaken ter wereld en lees onder meer over de hyena, die de leeuw en de ijsbeer het nakijken geeft:

FEITEN MET EEN BITE

De getallen geven de hardst gemeten of berekende beet voor de verschillende soorten aan. In dit artikel zijn ze omgerekend van newton naar kilogram. De beetkracht van een mens is zo'n 80 kg.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: