Bjørn på to ben

Beer wandelt rond op twee poten

Beren lopen doorgaans, net als de meeste andere zoogdieren, op vier poten. Maar de beer Pedals besnuffelt de vuilnisbakken van een stadje op zijn achterpoten. Hoe komt dat?

4 december 2015 door Karine Kirkebæk

De beer Pedals is waargenomen en gefilmd door een aantal bewoners van het stadje Oak Ridge in de staat New Jersey in de VS.

De bewoners stonden versteld toen ze zagen dat de beer op zijn dooie akkertje rechtop door de tuinen sjokt. Hij loopt nooit op vier poten. Er zijn twee verklaringen voor dit bijzondere verschijnsel:

1. Een beer kan op twee poten lopen

Het vermogen om op twee poten te lopen ligt vast in het beren-DNA. Beren behoren tot de tweevoetige of bipedische dieren, net als bijvoorbeeld de struisvogel. Orang-oetans, die alleen rechtop kunnen lopen als ze zich aan takken vasthouden, tellen niet mee. Tweevoetige dieren moeten zonder ondersteuning rechtop kunnen lopen, al is het maar eventjes.

2. Deze beer kan niet anders

Er is ook een minder fijne verklaring voor het feit dat juist deze beer rechtop loopt: hij mist een voorpoot, en zijn andere voorpoot bungelt er een beetje bij en lijkt gebroken te zijn. Er is dus een natuurlijke reden dat Pedals rechtop loopt, al is het voor hemzelf niet leuk: hij kan niet op zijn voorpoten steunen en heeft zichzelf geleerd om op zijn achterpoten te lopen.

Inzamelingsactie voor zielige beer

Hoewel Pedals hun vuilnisbakken plundert, hebben de bewoners van Oak Ridge medelijden met hem. De beelden laten zien dat hij sterk vermagerd is door ondervoeding, waarschijnlijk omdat hij vanwege zijn beschadigde voorpoten moeilijker aan eten kan komen.

De plaatselijke dierenbescherming wil graag voor Pedals zorgen. Maar dat kost geld, en daarom is er een inzamelingsactie gestart voor de beer. De stand op dit moment is bijna 24.000 dollar. Volgens de autoriteiten van New Jersey is het echter niet de bedoeling dat de beer gevangen wordt en kan het geld dus niet ten goede komen aan de verzorging van Pedals.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: