Monkey

Apen houden niet van aso’s

Chimpansee: Apen hebben een goed ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid.

Chimpansees worden boos als ze zich benadeeld voelen, en laten dat duidelijk merken. Een experiment van de psycholoog en bioloog Darby Proctor van de Emory University in de VS laat dit zien.

Ze leerde twee chimpansees om elkaar een van twee gekleurde voorwerpen te geven, en het daarna aan haar door te geven. Het ene voorwerp leverde beide dieren drie stukjes banaan op, het tweede vijf stukjes voor de een en één voor de ander.

De apen kozen het vaakst voor de eerlijke verdeling. Als een chimpansee egoïstisch was, kwam hem dat op geschreeuw en gespuug van zijn verontwaardigde soortgenoot te staan.

Apen kunnen lachen en spelen

Uit proeven blijkt dat apen soms veel weg hebben van mensen.

Kietelen: Apen zijn net zo kietelig als mensen. Chimpansees en gorilla’s gieren van het lachen als ze gekieteld worden, blijkt uit proeven.

Spelen: Bij een proef mochten resusapen met autootjes en knuffels spelen. Ze gedroegen zich als kinderen: de mannetjes kozen de autootjes en de vrouwtjes de knuffels.

Nee zeggen: Bonobomoeders in de Leipzig Zoo schudden het hoofd als hun jongen met voedsel spelen in plaats van het op te eten.

Rust creëren: Mandrils in de Britse Colchester Zoo houden hun hand voor hun ogen als ze met rust gelaten willen worden door soortgenoten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: