celebretydieren

6 dieren vernoemd naar beroemdheden

Elk jaar stuiten onderzoekers op nieuwe dieren die zo bijzonder zijn dat ze hun eigen, volstrekt unieke naam verdienen. Of daar in ieder geval bijna recht op hebben. Biologen noemden namelijk meerdere soorten naar huidige beroemdheden.

3 mei 2016 door Kristian Filrup en Karine Kirkebæk

In de loop der tijd hebben biologen en andere dierenvorsers allerlei nieuwe soorten een naam gegeven die een rode loper verdient. Van popster tot fictieve superschurk, ze hebben allemaal een dubbelganger in de natuur:

1. Wesp laat rupsen doodsdans uitvoeren

Zangeres Shakira staat bekend om haar wiegende heupen, en die bewegingen bezorgden een kleine koelbloedige moordenares haar naam.

De wespensoort Aleiodes shakirae laat haar slachtoffer namelijk een bizarre dans opvoeren, voordat de dood intreedt.

De wesp leeft in het Andesgebergte in Ecuador, waar vrouwtjes hun eitjes in een bepaald soort vlinderrups leggen. Daar worden ze uitgebroed, zodat de kleine wespjes de rups vervolgens langzaam van binnenuit kunnen opeten.

Als de meeste vitale lichaamsdelen verteerd zijn, krijgt het slachtoffer stuiptrekkingen en sterft hij.

2. Spinnen geven giftige injecties

De verdienste van filmster Angelina Jolie bestaat uit meer dan alleen acteren. In de wetenschappelijke wereld van de dieren werd een spin naar haar vernoemd.

En het was nu net niet haar filmcarrière die haar die naam opleverde, maar haar werk als Speciaal Gezant van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN.

De spin is te vinden in noordelijk Californië, waar hij in het vuur van de jacht uit zijn hol springt en zijn prooi met gif injecteert.

3. Kever met spierballen

De gelijkenis tussen de in Oostenrijk geboren en zevenvoudig Mr. Universe Arnold Schwarzenegger en de kever Agra schwarzeneggeri is nou niet direct treffend.

Maar het insect, dat voorkomt in Costa Rica, heeft een zeer opvallende eigenschap gemeen met de vroegere gouverneur van Californië: zijn middelste paar poten lijkt op een paar grote, zeer gespierde bovenarmen.

4. Dieren in de oudheid hadden klauwen als scharen

Kootenichela deppi werd gevonden in Canada en is vernoemd naar de acteur Johnny Depp, omdat hij lijkt op een karakter dat hij speelt in een van zijn filmrollen.

Het 505 miljoen jaar oude familielid van de huidige kreeften en schorpioenen was vier centimeter lang.

Het dier had klauwen die het kon gebruiken als scharen, en dat was precies wat de naamgever van het dier, David Legg, deed denken aan Depps rol in Edward Scissorhands uit 1990 – een personage met vlijmscherpe scharen als vingers.

5. Gevuld achterwerk doet denken aan dat van Beyoncé

In de bossen van Queensland in Australië leeft de zeldzame daas Scaptia beyonceae. Dazen zijn bloedzuigende insecten, die behoren tot de orde van de tweevleugeligen.

Deze steekvlieg heeft een groot, goudkleurig achterwerk en werd vernoemd naar de zangeres Beyoncé Knowles – onder andere bekend om haar gevulde zitvlak.

De gouden kleur is afkomstig van een dichte laag haar waarmee het lichaam van de vlieg bekleed is. Tijdens de zoektocht naar zijn favoriete voedsel – nectar – kleeft het stuifmeel aan die haren en kan het de andere bloemen die de steekvlieg bezoekt, bestuiven.

6. Kevers hebben hun eigen superschurk

De Latijnse naam Agathidium vaderi kan losjes vertaald worden met Darth Vader-kever. Het kleine insect voedt zich met slijmzwammen, die hij vindt in de bossen van North Carolina in de VS.

De kever meet ongeveer 3 millimeter en heeft een glimmend zwart schild, dat hem beschermt als hij zich bij gevaar oprolt tot een balletje.

De naam werd ingegeven door de onmiskenbare uiterlijke overeenkomst met de superschurk uit Star Wars: Darth Vader.

Het geslacht Agathidium kent vele soorten, waaronder Agathidium bushi, Agathidium cheneyi en Agathidium rumsfeldi, genoemd naar drie vroegere toppolitici in de VS – George W. Bush, Dick Cheney en Donald Rumsfeld.

Meer dieren met bekende namen

Ook een bekend acteur en een monster uit de wereld van Harry Potter kregen dieren naar zich vernoemd. Maak kennis met al dit celebrity-ongedierte in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: