Nisser

Wat zijn kerstkabouters?

In sommige landen schijnen er kerstkabouters te zijn – zijn dat een soort kleine kerstmannetjes?

9 december 2010 door Lars Thomas

In Scandinavië wonen kerstkabouters, die al veel langer bestaan dan de kerstman. Van oorsprong waren het oude huisgoden: kleine mannetjes die op boerderijen, in stallen en schuren woonden, waar ze voor de dieren zorgden en – als je ze tenminste met respect behandelde – voor een goede oogst. Was je slecht voor ze, dan deinsden ze er niet voor terug om hun goede daden te verruilen voor allerlei soorten tegenspoed.

Emigranten namen de kabouterverhalen met zich mee naar allerlei windstreken. Sommige geschiedkundigen menen dat de kabouters met hun baarden en mutsen ter inspiratie hebben gediend voor de tekenaars die de kerstman in de 19e en 20e eeuw het uiterlijk gaven dat we vandaag nog kennen.

Op een gegeven moment zijn de kabouters de kerstman gaan helpen, maar wanneer dat gebeurde is niet zeker. In elk geval deden ze dat in de 19e eeuw, blijkt uit oude documenten, en sindsdien hebben ze hun boerderijen verlaten en zijn ze in dienst getreden bij de Scandinavische kerstman.

Wij kennen hier geen kerstkabouters, en ook in de Britse en Amerikaanse kersttraditie ontbreekt elk spoor. Daar wordt de kerstman meestal geholpen door in het groen geklede elfjes.

Bronnen: www.littlepeople.net Nationalencyklopædien dk.wikipedia.org

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: