Reindeer

Waar komen de rendieren van de kerstman vandaan?

Waarom wordt de arrenslee getrokken door rendieren? En kan de kerstman ook zonder?

24 november 2010 door Lars Thomas

Volgens het in vele landen bekende verhaal vliegt de kerstman de wereld rond in een arrenslee, die meestal wordt getrokken door acht, maar soms ook negen vliegende rendieren.

Je kunt je afvragen waarom het rendieren zijn, en hoe het verhaal is ontstaan.

De Samen in het noorden van Scandinavië gebruiken al eeuwenlang rendieren als trekdier, maar dat lijkt geen verband te houden met de moderne kersttradities. Alles wijst erop dat het verhaal van de rendieren verzonnen is door de Amerikaanse theoloog Clement Clark Moore, die in 1823 het gedicht 'A Visit from St. Nicholas' schreef. Daarin laat Moore de kerstman aankomen in een slee die door acht kleine rendieren wordt getrokken. In het gedicht staat echter geen woord over vliegen. Moore schrijft alleen dat ze zo snel zijn als adelaars.

Rudolf kwam er pas in 1939 bij

Dit gedicht ligt ten grondslag aan het moderne kerstverhaal met de kerstman en rendieren. Het beroemdste rendier is Rudolf met zijn rode neus. Hij kwam er pas in 1939 bij. De schrijver Robert May voert Rudolf ten tonele in een speciale kerstuitgave die hij schreef voor een Amerikaanse warenhuisketen.

Nu horen de rendieren bij de traditie, al hebben verschillende schrijvers geprobeerd om andere vervoersmiddelen te introduceren. Sommigen noemen een hele kudde rendieren, en de Australiër Rolf Harris zingt in 'Six White Boomers' dat de slee wordt getrokken door vliegende kangoeroes zodra de kerstman in Australië aankomt, want rendieren kunnen niet tegen de hitte.

Bronnen: www.history-online.dk: Jul en.wikipedia.org: Santa Claus’s reindeer

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: