Christmas island

Hoe komt Christmas Island aan zijn naam?

Er zijn wel vijf plekken ter wereld die Christmas Island heten.

9 december 2010 door Lars Thomas

Op kerstdag van het jaar 1643 voer William Mynors, kapitein op het schip Royal Mary van de British East India Company, ten zuiden van Sumatra en Java toen er aan de horizon ineens een eilandje opdook. De kapitein had het op geen enkele kaart zien staan, dus het werd erbij getekend en vernoemd naar het moment. Sindsdien heet het dus Christmas Island.

Nu valt Christmas Island onder Australië – dit kersteiland althans, want er zijn nog vier plekken met die naam.

134 jaar later deed de Britse ontdekkingsreiziger James Cook Mynor na toen hij op kerstavond 1777 een nieuw eiland in de Stille Oceaan ontdekte. Het is niet zo bekend als zijn voorganger en heet nu Kiritimati. Het eiland maakt deel uit van de eilandstaat Kiribati. Kiritimati is overigens een lokale verbastering van het woord 'christmas'. 'Ti' spreek je uit als een s, dus de naam van het eiland spreek je uit 'Kirismas'.

In Nova Scotia is ook een Christmas Island, maar in dit geval gaat het niet om een eiland maar om een gemeente. En met kerst heeft het ook al weinig te maken, want de plaats is vernoemd naar een lokale bewoner van het gebied, die de gemeente mede heeft opgericht.

De laatste twee Kersteilanden, Christmas Island en Little Christmas Island, bevinden zich in de archipel tussen Tasmanië en het Australische vasteland. Hier ontbreekt een historische verklaring van de namen, maar omdat Christmas Island in de eilandengroep New Year Island ligt, zou je denken dat men ook hier door de kalender geïnspireerd is geraakt.

Bronnen: www.christmas.net The World Factbook

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: