Panenka penalty

WK2014: Panenka-trap is goed voor moreel

Volgens de traditie wordt ten minste één wedstrijd tijdens het WK beslist via een strafschoppenreeks. Hierbij is de 'panenka' een psychologische winnaar, die het moreel van de medespelers opvijzelt en dat van de tegenstanders breekt.

22 mei 2014 door Morten Kjerside Poulsen

Als je een account op onze site hebt en ingelogd bent, kun je het hele artikel lezen:

De belangrijkste strafschop van je carrière

Een strafschoppenreeks op een WK is te vergelijken met een oorlog. Er zijn maar weinig momenten waarop mensen onder zulke zware druk staan: miljarden tv-kijkers en duizenden joelende toeschouwers volgen elke beweging van de voetballers, die de belangrijkste trap van hun carrière gaan geven.

Op van de zenuwen lopen de spelers een voor een naar de stip. Maar een bijzondere uitvoering van de strafschop kan afrekenen met de zenuwen en je medespelers vertrouwen geven in een goede afloop.

Panenka was revolutionair

Tsjecho-Slowakije staat met 4-3 voor tijdens de strafschoppenreeks in de finale tegen Duitsland op het EK van 1976. De Tsjech Antonín Panenka is aan de beurt. Als hij scoort, heeft zijn land gewonnen, dus zijn strafschop kan de beslissing brengen.

Hij rent naar de bal en doet alsof hij keihard gaat schoppen, maar in plaats daarvan geeft hij de bal een subtiel zetje aan de onderkant, zodat hij met een fraaie boog midden in het doel belandt.

Zo zag de strafschop van Panenka eruit:

Panenka besliste meer dan een WK

Grote spelers als Francesco Totti, Zinedine Zidane en Andrea Pirlo hebben sindsdien deze riskante tactiek toegepast in beslissende wedstrijden. De panenka heeft tot nu toe vier EK-wedstrijden beslist, en kan ook tijdens het WK deze zomer ingezet worden - als een van de spelers het tenminste aandurft.

Lees meer: de perfecte strafschop

De perfecte strafschop bij voetbal is een combinatie van de fysieke kracht van de speler, psychologie en natuurwetten. In het artikel uit Wetenschap in Beeld lees je er alles over.

Als je een account hebt op onze website en ingelogd bent, kun je het artikel via de knop hieronder downloaden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: