Adam en Eva

Vrouw werd geschapen uit penisbot

Volgens een Bijbelonderzoeker werd Eva niet uit een rib van Adam geschapen, maar uit zijn penisbot.

6 januari 2016 door Signe Sørensen

We hebben het Oude Testament een paar millennia verkeerd begrepen. Dat stelt althans een deskundige op het gebied van Bijbelteksten en Oud-Hebreeuws van de American Jewish University.

Na een langdurige studie van het Oude Testament in het oorspronkelijke Hebreeuws, trok Ziony Zevit de conclusie dat het woord tsela – het lichaamsdeel waaruit God Eva schiep – helemaal niet 'rib' betekent, zoals tot nu toe altijd werd aangenomen.

Volgens Zevit komt het woord tsela meer dan 40 keer voor in de Bijbel, en meestal wordt het gebruikt om iets te beschrijven dat uit iets anders steekt: het bijgebouw van een kerk, een uitloper van een bergketen en dergelijke.

Theorie lost anatomisch probleem op

Ziony Zevit denkt dus dat Eva volgens de joodse traditie niet uit een rib van Adam is geschapen. Mannen en vrouwen hebben een gelijk aantal ribben, om precies te zijn 24. Dit feit was theologen lange tijd een doorn in het oog, want ze konden maar moeilijk uitleggen waarom vrouwen niet een rib minder hebben.

De nieuwe theorie van Zevit lost dit anatomische probleem op.

Tegelijkertijd rekent Zevits idee af met een ander anatomisch raadsel: waar is het penisbot van de man gebleven?

Eva werd niet uit een rib geschapen, maar uit een 'uitstekend deel' van Adam. Een lichaamsdeel dat horizontaal uitsteekt uit een verticaal lichaam. Enfin, je snapt wel waar Zevit naartoe wil.

De vrouw is het ontbrekende penisbot

Toen Ziony Zevit eenmaal had geconcludeerd dat tsela 'uitstekend deel' betekent, kwam hij al snel uit op het penisbot. Om een arm van Adam kon het niet gaan, want de Bijbel vermeldt niet dat Adam maar één arm had. Hetzelfde geldt voor zijn voeten.

Het penisbot daarentegen is bij de mens op mysterieuze wijze verdwenen. Veel verwante soorten als de chimpansee en de gorilla hebben een bot dat de penis stijf houdt tijdens seksuele gemeenschap. Wetenschappers vragen zich al lange tijd af hoe het komt dat dit 'baculum' bij de mens ontbreekt.

'Zachte penis' komt door Eva

Zevit denkt dit raadsel te hebben opgelost, zo schrijft hij in een artikel in het tijdschrift The Biblical Archaeologic Review.

Daarmee zadelt het Oude Testament de vrouw op met nog een last: niet alleen veroorzaakte Eva de zondeval, ook erectieproblemen bij de man zijn haar schuld. Maar Pfizer, de producent van Viagra, vaart er wel bij.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: