Masada

Wat leidt tot collectieve zelfmoord?

Collectieve zelfmoord bestaat zeker al sinds 73 n.Chr. Waarom gebeurt het?

16 januari 2012

Collectieve zelfmoord kan veroorzaakt worden door het vooruitzicht op een leven in armoede, onderdrukking of gevangenschap.

Dit laatste leidde tot de eerst bekende collectieve zelfmoord, die in het fort Massada bij de Dode Zee in het huidige Israël plaatsvond. Een kleine 1000 Joden pleegden hier in 73 n.Chr. na twee jaar belegering zelfmoord om niet in de handen van Romeinse soldaten te vallen.

In 2009 pleegden meer dan 1500 Indiase boeren zelfmoord omdat de oogst mislukt was en ze grote schulden hadden.

De bekendste gevallen van collectieve zelfmoord in de laatste 30 jaar zijn religieus gemotiveerd. Deze zelfmoorden worden doorgaans gepleegd op aanmoediging of bevel van de charismatische leider van een sekte, vaak geïnspireerd door bijbelpassages over de Dag des Oordeels.

Het beruchtst is de People’s Temple, waarvan de leden zich in 1978 onder leiding van Jim Jones hadden verschanst in ‘Jonestown’ in de Zuid-Amerikaanse jungle, in afwachting van een leven op een andere en betere planeet.

Toen de Amerikaanse politie er vanwege belastingontduiking kwam, brak er een schietpartij uit, en de meeste sekteleden namen vergif in op bevel van Jim Jones. 914 mensen stierven.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: