myth 10 parking

Mythe 10: "Mannen kunnen beter inparkeren"

Mannen vinden algauw dat ze de auto heel snel en goed tegen de stoeprand aan kunnen zetten. En daar blijken ze gelijk in te hebben.

9 september 2013 door Carsten Nymann

WAAR

D e meeste mannen vinden dat ze beter inparkeren dan hun vrouw of vriendin. Nu is aangetoond dat ze daar meestal gelijk in hebben.

Mannen parkeren sneller en strakker

In 2010 zette Claudia Wolf van de Ruhr-universiteit in Duitsland 30 vrouwen en 35 mannen achter het stuur van een Audi A6 en vroeg hun de auto in te parkeren tussen twee andere auto’s. Uit de proef bleek dat mannen de manoeuvre gemiddeld 40 seconden of bijna 50% sneller uitvoerden dan vrouwen. De mannen parkeerden ook nog eens preciezer: hun Audi stond rechter ten opzichte van de stoep en de andere auto’s. Om de oorzaak daarvan te vinden, testte de onderzoeker het ruimtelijk inzicht van de proefpersonen.

Ze moesten een figuur in gedachten keren en kantelen om te zien of die in een bepaalde vorm paste. De mannen deden dat duidelijk beter dan de vrouwen, wat ook de sekseverschillen kan verklaren wat het inparkeren betreft.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Uit het onderzoek van Claudia Wolf kwam echter ook naar voren dat vrouwen weinig vertrouwen in hun parkeerkunst hebben, en wellicht brachten ze het er mede daardoor minder goed van af.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: