myth 1 directions

Mythe 1: "Mannen verdwalen niet"

Onderzoek toont aan dat mannen een beter richtingsgevoel hebben dan vrouwen. Dat vrouwen vaker verdwalen, is deels te wijten aan het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.

9 september 2013 door Gorm Palmgren

WAAR

Vrouwen hebben oog voor detail

Uit een groot aantal onderzoeken blijkt dat mannen een beter gevoel voor richting hebben dan vrouwen, en dat de twee seksen er andere strategieën op na houden om de weg te vinden. Vrouwen hebben meer oog voor detail en onthouden een bekende route prima. Mannen oriënteren zich op grote lijnen in het landschap en hebben een beter gevoel voor richting en afstand.

Professor Matthias Riepe van de Universität Ulm in Duitsland scande de hersenen van mannen en vrouwen die door een virtueel labyrint liepen. Vrouwen onthielden vaak hoe een bepaalde zijweg eruitzag en waar die heen ging.

Mannen wisten intuïtief beter waar ze heen moesten. Ook bleek uit de hersenscans dat de seksen heel andere hersencentra gebruiken om hun weg te vinden. Bij vrouwen was de activiteit het grootst in de pariëtale kwab en de rechterkant van de frontale kwab, bij de mannen in het linkerdeel van de hippocampus.

Beter richtingsgevoel tijdens mentruatie

Dat verschil is wel verklaard aan de hand van onze evolutionaire rol: vrouwen pasten op de kinderen en bleven thuis, mannen gingen ver van huis op jacht. Nieuw onderzoek duidt er echter op dat dit geen hout snijdt. Het verschil in oriëntatie komt namelijk eveneens voor bij een groot aantal dieren, ook als er geen verschil is in de afstand die mannetjes en vrouwtjes geregeld afleggen. Volgens de wetenschappers achter het nieuwe onderzoek is het dan ook waarschijnlijker dat richtingsgevoel genetisch of hormonaal bepaald is.

De theorie wordt bevestigd door proeven die uitwijzen dat vrouwen de weg beter kunnen vinden tijdens de menstruatie, als het gehalte van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen lager is dan anders.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: