Swift

Je bent een gierzwaluw

Een straaljager met veren of een racewagen met vleugels. Hoe je het ook bekijkt, snel is het in elk geval. Het leven raast met 100 kilometer per uur voorbij, en de gierzwaluw werkt met een snelheid die weinig dieren hem nadoen. Hij eet onderweg (als het even kan met honderd kilometer per uur), slaapt vliegend en kan zo nodig in de lucht paren.Je zou denken dat je met zo'n leven vraagt om stress en gebroken gezinnen, maar gierzwaluwen zijn juist trouwe partners die goed voor hun gezinnetje zorgen, ook al zijn ze weinig thuis.

8 juni 2012

Een straaljager met veren of een racewagen met vleugels. Hoe je het ook bekijkt, snel is het in elk geval. Het leven raast met 100 kilometer per uur voorbij, en de gierzwaluw werkt met een snelheid die weinig dieren hem nadoen. Hij eet onderweg (als het even kan met honderd kilometer per uur), slaapt vliegend en kan zo nodig in de lucht paren.

Je zou denken dat je met zo'n leven vraagt om stress en gebroken gezinnen, maar gierzwaluwen zijn juist trouwe partners die goed voor hun gezinnetje zorgen, ook al zijn ze weinig thuis.

Twee keer per jaar ondernemen ze een grote reis, als ze van hun winterverblijf naar de tropen trekken en weer terug. Wie uitsluitend leeft van kleine insecten, moet nu eenmaal naar het buitenland zodra de winter voor de deur staat.

Het gezinsleven van de gierzwaluw heeft ook al zo'n hoog tempo. De jongen worden goed verzorgd, maar het is niet de bedoeling dat ze hun tijd verdoen. Hoe eerder ze leren vliegen en zichzelf kunnen redden, hoe beter.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: