piece of chocolate cake

De gedachte aan eten verzadigt

Onderzoek duidt erop dat je tijdens een dieet je lekkere trek kunt laten verdwijnen door de gedachte aan bepaald voedsel.

10 maart 2011

Van denken aan gebak krijg je trek, en zin om je tanden in een slagroompunt te zetten. Maar als je je voorstelt hoe je het gebakje hap voor hap verorbert, krijg je volgens nieuw onderzoek een verzadigd gevoel en verdwijnt je lekkere trek.

Amerikaanse onderzoekers vroegen proefpersonen om zich voor te stellen dat ze 30 M&M’s opaten; andere proefpersonen moesten zich voorstellen dat ze 30 munten in een wasmachine bij de wasserette gooiden. De groep die mentaal had zitten snoepen, pakte daarna maar half zoveel M&M’s uit een schaal als de mensen die in gedachten naar de wasserette waren geweest.

Een vervolgonderzoek wees echter uit dat je alleen vol raakt van een gedachte als je je echt voorstelt dat je het eten in je mond stopt, proeft, kauwt en doorslikt. Als de proefpersonen zich daarentegen voor de geest moesten halen hoe ze 30 M&M’s in een schaal deden zonder ervan te eten, kregen ze meer trek en aten ze er daarna dubbel zoveel van. Het is ook belangrijk om aan het juiste voedsel te denken. Na de mentale snoeperij hadden de proefpersonen niet minder trek in bijvoorbeeld kaas.

Het onderzoek duidt erop dat je, bijvoorbeeld om af te vallen, je trek kunt stillen door alleen al aan lekker eten te denken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: