armstrong liar

Armstrong is een slechte leugenaar

De wielrenner Lance Armstrong viel door de mand in een tv-interview.

5 februari 2014 door Erik Wied

Lance Armstrong mag nooit meer aan wielerwedstrijden meedoen en raakte in 2012 al zijn zeven Tour de Franse-overwinningen kwijt vanwege dopinggebruik. Tot dan toe had hij jarenlang bij hoog en bij laag ontkend doping te hebben gebruikt. Maar in feite was het al lang duidelijk dat hij loog - als je maar wist waar je op moest letten.

Armstrong liegt dat hij barst

Vandaag de dag kennen wetenschappers de kenmerken van een leugen, en deze zijn duidelijk zichtbaar in een tv-interview uit 2005, waarin Lance Armstrong met de beschuldigingen geconfronteerd wordt. Hij ontkent alles, maar volgens leugendeskundige Phil Houston zijn er maar liefst 25 duidelijke aanwijzingen dat hij zit te liggen.

Zo ontkent hij maar één keer rechtstreeks dat hij doping heeft gebruikt - de overige keren doet hij dat indirect, bijvoorbeeld door te zeggen: 'Waarom zou ik dat gedaan hebben?'. Volgens Phil Houston zou iemand die echt onschuldig is, veel duidelijker ontkennen.

Duping delight

Twee keer is er sprake van zogeheten 'duping delight' of oplichtersvreugde. Dit houdt in dat een leugenaar onbewust glimlacht bij de gedachte dat hij goed weggekomen is met zijn leugen.

Bekijk het interview en lees de analyse hier

Lees ook het artikel over leugens en leugenaars in het artikel uit Wetenschap in Beeld 3/2014.

Als je een gratis account hebt op onze website, kun je het artikel hieronder downloaden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: